Papryka nadziewana ryżem i tuńczykiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2260
Papryka nadziewana ryżem i tuńczykiem

Składniki:

  • 185 g tuńczyka we własnej zalewie
  • 6 małych, żółtych papryk
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki bulionowej drobiowej
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • natka selera do dekoracji
  • przyprawa Maggi
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wywaru, w którym ugotowano paprykę
  • 0,5 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 0,5 łyżki stołowej mąki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej części i usunąć nasiona. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Tuńczyka osączyć z zalewy i dodać go do ugotowanego ryżu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wraz z pokrojonym drobno szczypiorkiem dodać do składników. Następnie wlać do tego 3 krople Maggi, wsypać czosnek granulowany, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać wydrążone papryki i przełożyć je do rondla nadzieniem do góry. Całość zalać wodą do połowy papryk, dodać kostkę bulionowa i gotować na średnim ogniu do miękkości. Ugotowane papryki ściągnąć z ognia, wyciągnąć z wywaru i wyłożyć na talerz. Jedną szklankę wywaru z gotowanych papryk pozostawić do przyrządzenia sosu.

Przygotować sos: rozgrzać olej na patelni, wsypać do niego mąkę, wlać pozostawiony wywar z gotowanych papryk, dodać musztardę. Całość roztrzepać trzepaczką i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie roztrzepać trzepaczką i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Wszystko udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów