Zupa z raków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1614
Zupa z raków
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 raków
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 l buliony warzywnego z kostki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 seler
  • 1 szklanka ryżu
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Raki oraz warzywa dokładnie opłukać pod bieżąca i osączyć z jej nadmiaru. Marchew z selerem obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Koperek pokroić drobno. Raki wrzucić do garnka z 2 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić. Następnie 7 raków obrać z części niejadalnych, zostawiając jedynie mięso. Pozostałe ugotowane raki pozostawić do dekoracji potrawy. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej zielony koperek, obrane mięso z raków, pokrojoną marchew i seler. Składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli trzeba doprawić przyprawami i szybko zagotować. Do zagotowanej zupy dodać ugotowane wcześniej raki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, przełożyć do osobnej miski i podawać razem z całą potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów