Zupa pomidorowo-fasolowa z mango

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1679
Zupa pomidorowo-fasolowa z mango
fot. pathlost / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów w puszce
  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka chipsów ziemniaczanych
  • 1 mango
  • 1 cebula
  • 1 papryczka czerwona chili
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Marchew, mango oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Pomidory osączyć z zalewy i zmiksować mikserem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, zmiksowane pomidory, osączoną z zalewy fasolę, groszek oraz kukurydzę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem, mieloną kolendrą, kminkiem i sokiem z limonki. Całość dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Ugotowaną zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Dodać do tego natkę selera i wlać śmietanę. Wszystko posypać chipsami ziemniaczanymi i pokrojonym wcześniej mango.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów