Zupa pomidorowo-fasolowa z mango

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa pomidorowo-fasolowa z mango

    Dodane przez: iwona

    pathlost / CC-BY 2.0

Składniki

  • 400 g pomidorów w puszce
  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka chipsów ziemniaczanych
  • 1 mango
  • 1 cebula
  • 1 papryczka czerwona chili
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Marchew, mango oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Pomidory osączyć z zalewy i zmiksować mikserem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, zmiksowane pomidory, osączoną z zalewy fasolę, groszek oraz kukurydzę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem, mieloną kolendrą, kminkiem i sokiem z limonki. Całość dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Ugotowaną zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Dodać do tego natkę selera i wlać śmietanę. Wszystko posypać chipsami ziemniaczanymi i pokrojonym wcześniej mango.

0 komentarzy

Podobne przepisy