Kotlety mięsne z marchewką i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1914
Kotlety mięsne z marchewką i jajkiem
fot. star5112 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta mielonej słodkiej papryki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startej marchwi dodać mięso mielone, obraną ze skóry oraz posiekaną drobno cebulę i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, solą i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i obtoczyć je bułką tartą. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na zloty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody. Gotować do czasu ścięcia się białek. Wtedy wyciągnąć z rondla i dodać do składników na talerzu wraz z musztardą Dijon. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz mieloną słodką papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów