Zupa meksykańska

mateusz

Autor:

Przepisów: 27

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka soi
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka chili
  • papryka ostra w proszku
  • sos tabasco
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy, aż będzie szklista. Wtedy dodajemy zmiażdżony czosnek. Podsmażamy jeszcze ok. 10 minut. Dodać papryki pokrojone w kostkę i smażyć jeszcze ok. 7 minut. Po tym czasie przerzucamy wszystko do garnka i zalewamy ok. 3-4 litrami wrzącej wody. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, soję, fasolę koncentrat pomidorowy. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, ziołami, papryką w proszku i sosem tabasco. Zagęszczamy lekko mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Po przelaniu zupy do misek można na wierzch dać trochę startego żółtego sera. Podawać z białym pieczywem.

0 komentarzy

Podobne przepisy