Crumble z rabarbarem i agrestem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2296
Crumble z rabarbarem i agrestem
fot. anasararojas / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 100 g maki pszennej
  • 100 g otrębów pszennych
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1 szklanka czerwonego agrestu
  • Na kruszonkę:
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rabarbar oraz agrest umyć i osączyć z wody. Agrest pozbawić ogonków. Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, dodać obrany agrest i pokrojony rabarbar. Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Do wymieszanych składników dodać masło i z całości zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urywać małe kawałeczki i przekładać je na składniki w formie. Wszystko posypać otrębami pszennymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C przez 30 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów