Naleśniki z bananami i ananasami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1828
Naleśniki z bananami i ananasami
fot. janineomg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g tartej gorzkiej czekolady
  • 10 g tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki ananasa z puszki kostka
  • 2 banany
  • 2 łyżki oleju
  • 1 bita śmietana w sprayu
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniego mleka 2%

Opis przygotowania:

Banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, obrać ze skóry, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych bananów dodać osączone z zalewy ananasy i wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę z cukrem i solą przesypać do rondla. Wbić do tego jajko, wlać letnie mleko i całość roztrzepać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietany. Roztrzepane składniki chochelką przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przestudzić. Przestudzone zawinąć w rożki i nałożyć do nich łyżką pokrojone wcześniej banany i ananasy. Następnie wycisnąć na to bitą śmietanę w sprayu, po czym wszystko posypać tartą czekolada i tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów