Tarator (chłodnik)

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 zielone ogórki szklarniowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • pęczek zielonego koperku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę, przełożyć do miski i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z nich nadmiar wody. Koperek zielony pokroić drobno i dodać odciśniętych ogórków. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i dodać do składników. Całość oprószyć pieprzem i solą. Jogurt naturalny zmieszać z kwaśną śmietaną, dokładnie wstrząsnąć i przelać do składników. Wszystko wstawić do lodówki na 30 minut.

0 komentarzy

Podobne przepisy