Placek z czereśniami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g czereśni
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • proszek do pieczenia
  • 6 jaj
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania

Czereśnie umyć i usunąć z nich pestki. Mąkę zmieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, sokiem z cytryny, dodać do niego ciepłe mleko i połączyć wszystko z mąką i bułka tartą. Z białek ubić sztywną pianą, którą należy powoli dodawać do całości cały czas mieszając do czasu wyrobienia się ciasta. Ciasto ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i obsypanej mąką. Na jego wierzchu ułożyć wypestkowane czereśnie i piec w piekarniku na złoty kolor.

0 komentarzy

Podobne przepisy