Ziemniaki pieczone z sosiem Bearnaise

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1954
Ziemniaki pieczone z sosiem Bearnaise
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • Na sos Bearnaise:
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 30 ml octu winnego
  • 4 żółtka jaj
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 0,5 łyżeczki suszonego estragonu

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć je i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie skropić je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Przygotować sos Bearnaise: szalotki oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Wino przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, potem wlać do tego ocet winny, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone szalotki i czosnek. Następnie wsypać do tego estragon i gotować przez 7 minut Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i lekko przestudzić Żółtka roztrzepać w rondlu trzepaczką razem ze szczyptą soli, pieprzu, sosem Worcester oraz roztopionym masłem i dodać do całości. Wszystko postawić ponownie na małym ogniu, roztrzepać trzepaczką, aby składniki dobrze się wymieszały i lekko zgęstniały (ale nie całkowicie). Kiedy zgęstnieją, ściągnąć z ognia i polać nim upieczone wcześniej ziemniaki.

Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów