Orzeszki makadamia w karmelu i czekoladzie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3584

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 g orzechów makadamia
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania

Cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym wlać do tego 2 łyżki wody i ogrzewać na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się cukru. Wtedy składniki wymieszać, zwiększyć ogień i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować do czasu utworzenia się karmelu. Do utworzonego karmelu dodać orzechy i razem gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na sito i przestudzić. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną polać orzechy na sicie. Kiedy czekolada zastygnie, wszystko posypać cukrem pudrem i przełożyć do miseczki.

0 komentarzy

Podobne przepisy