Placki z kaszy manny z budyniem orzechowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2201
Placki z kaszy manny z budyniem orzechowym
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 pomidorki cherry
  • 1 gorzki awokado
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego do smażenia
  • Na placki :
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • szczypta soli
  • Na budyń orzechowy:
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka białej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Awokado oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Awokado przekroić na połówki, usunąć pestkę, a miąższ ze skórą pokroić w cienkie plastry.i wyłożyć na talerz. Pomidory również pokroić w plastry i dodać do pokrojonego awokado.

Przygotować placki: kaszę mannę przesypać do miski i wymieszać z cukrem. Wbić do tego jajka, wlać oliwę z oliwek i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować placki i smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Przygotować budyń: zagotować 1 szklankę mleka z masłem, białą czekoladą, cukrem i mielonymi orzechami w rondlu. Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wymieszane mleko z mąką wlać do zagotowanych składników i mieszać cały czas drewnianą łyżka do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Wszystko posypać orzeszkami ziemnymi.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów