Zapiekanka ziemniaczana z makaronem i tuńczykiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2646
Zapiekanka ziemniaczana z  makaronem i tuńczykiem
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany 18 %
  • 30 g wędzonego tuńczyka
  • 30 g makaronu penne
  • 15 g tartego sera Gouda
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron penne zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Tuńczyka pokroić na drobne kawałki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć go plastrami pokrojonych ziemniaków oraz ugotowanym wcześniej makaronem. Następnie posypać pokrojonym tuńczykiem, oprószyć pieprzem, solą, oregano i tymiankiem. Czosnek ograć ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Śmietanę wymieszać z tartym serem Gouda i polać całość. Wszystko posypać bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piec do miękkości ziemniaków, po czym wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów