Hamburger z tofu i soi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2187
Hamburger z tofu i soi
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g soi w zalewie
  • 40 g jedwabistego tofu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebula
  • 2 zielone szparagi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 szklanki tartego sera cheddar
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Tofu pokruszyć na drobne kawałki i moczyć w letniej wodzie przez 15 minut. Soję osaczyć z zalewy. Szparagi umyć, pokroić na kawałki, po czym przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i wyłożyć na talerz. Namoczone tofu odcisnąć z nadmiaru wody i razem z osaczoną soją przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę i dodać do składników wraz z tartym serem cheddar i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić do jajko. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego kotlety i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do szparagów na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do czasu, aż się zrumieni. Zrumienioną ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów