Thot Man Kung

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalafior
  • 1 sałata strzępiasta
  • 1 papryczka czerwona chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka panierki Panko
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 ozdobny kwiat do dekoracji potrawy
  • 0,5 kg mrożonych krewetek
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z limonki oraz cukrem brązowym i polać tym warzywa na talerzu. Kalafiora pokroić na różyczki, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na małe kawałki. Karkówkę wieprzową pokroić na kawałki, po czym razem z pokrojonymi krewetkami oraz ugotowanym wcześniej kalafiorem przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego 1 jajko i dokładnie wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe placki. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać przesypać panierkę Panko. Uformowane placki namoczyć najpierw w jajku, potem w panierce i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu. Gotową potrawę przed podaniem udekorować ozdobnym kwiatem.

0 komentarzy