Gai Ho Bai Toei

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1413
Gai Ho Bai Toei
fot. clayirving / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml sosu śliwkowego Tao Tao
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 mielone goździki
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
  • 1 zielony ogórek
  • liście z 4 kolb kukurydzy
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Korzeń pietruszki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do startej pietruszki. Następnie wlać do tego sos ostrygowy, olej sezamowy, dodać mielone goździki, pieprz biały i szczyptę soli. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć mąką i dodać do składników. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Liście z kolb kukurydzy sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osuszyć ręcznikiem i wyłożyć na stół. Na osuszone liście kukurydzy nałożyć wymieszane wcześniej składniki z lodówki, po czym wszystko zawinąć i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Potem ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanego makaronu. Do małej miseczki wlać sos śliwkowy i dodać do całości. Gotową potrawę udekorować pokrojonym pomidorem oraz obranym ze skóry ogórkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów