Chiles en nogada

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4265
Chiles en nogada
fot. Daniel Dionne / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 5 g orzeszków pinii
  • 5 g rodzynek
  • 5 g suszonych moreli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 zielone papryki poblano
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 granat
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego estragonu
  • natka selera do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa oraz granata umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone, orzeszki pinii, mielony tymianek, estragon, szczyptę soli i pieprzu. Składniki wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, sparzone wcześniej rodzynki i morele. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty.Następnie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i polać śmietaną. Granata przekroić na połówki, wyłuskać nasiona i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera.

Komentarze (0)