Youtiao

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Youtiao

    Dodane przez: arek

    goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć na podłużne plastry o szerokości 2,5 cm. Pocięte plastry złączyć po 2 sztuki ze sobą i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Wszystko smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy