Kaczka w winie z makaronem ryżowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kaczka w winie z makaronem ryżowym

    Dodane przez: arek

    goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki

  • 50 ml czerwonego wina półwytrawnego Obello Rosso Bonarda
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać oproszone pieprzem, solą oraz przyprawą do drobiu piersi kaczki i zrumienić z obu stron. Dodać do tego pokrojony imbir, wlać wino czerwone i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Następnie ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i razem z wytworzonym sosem przełożyć na talerz. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy