Kueh Pie Tee - kubki z jarzynami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1630
Kueh Pie Tee - kubki z jarzynami
fot. goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 ml sosu chili
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać ze skory i pokroić w kostkę Pokrojone warzywa przełożyć do jednego rondla, zalać je 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć do miski. Zielony groszek oraz kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do ugotowanych warzyw. Składniki oprószyć mieloną kolendrą i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę ryżową oraz pszenną wymieszać ze sobą i przesypać na stolnicę. Wbić do tego jajko, wlać wodę, dodać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 0,3 mm i nałożyć je na zewnętrzną stronę foremek do ciasta. Ciasto z foremkami włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju (foremki należy czymś dociążyć lub należy je trzymać drewnianymi patyczkami, aby smażone ciasto "nie uciekało"). Ciasto smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu, ściągnąć z foremek i wyłożyć na talerz.

Do usmażonego ciasta nałożyć wymieszane wcześniej warzywa. Wszystko polać sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów