Flaczki wieprzowe z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2606
Flaczki wieprzowe z warzywami
fot. goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g flaczków wieprzowych (jelita)
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 duży ziemniak
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • pieprz mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Flaczki wieprzowe dokładnie opłukać w 2 l lekko osolonej wody i pokroić je w plastry o grubości 1,5 cm. Kapustę oraz łodygi selera pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Dodać do tego pokrojone wcześniej flaczki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, mieloną paprykę i zalać 2 l lekko osolonej wody. Całość szybko zagotować na średnim ogniu, po czym obrać ziemniaka ze skóry pokroić w drobną kostkę i dodać do gotowanych składników. Wlać również sos sojowy, wymieszać i gotować przez 2 godziny na zmniejszonym ogniu. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów