Pałeczki cynamonowe z dipem serowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • Na dip serowy:
  • 240 g sera ricotta
  • 240 ml jogurtu waniliowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na cienkie paski o szerokości 1 cm. Jajko roztrzepać widelcem w misce razem z cukrem i cynamonem. Roztrzepanymi składnikami wysmarować pocięte plastry ciasta, po czym wszystko wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć na talerz.
Przygotować dip serowy: ser ricotta przełożyć do miksera, wlać do tego jogurt waniliowy, sok pomarańczowy, wsypać cynamon i dodać startą skórkę pomarańczową. Składniki miksować mikserem przez 3 minuty, potem przełożyć do miseczki i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy