Tosty z jabłkiem i karmelem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2491
Tosty z jabłkiem i karmelem
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 jabłka Champion
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • Na karmel;
  • 200 ml wody
  • 30 g cukru

Opis przygotowania:

Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego kromki chleba tostowego i zrumienić z obu stron. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry.

Przygotować karmel: wsypać cukier do rondla, zalać go wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. W czasie gotowania składniki przemieszać drewnianą łyżką kilka razy. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień i gotować do czasu utworzenia się ciemniejszej barwy składników. Wtedy wrzucić do tego pokrojone jabłka, wymieszać i razem gotować przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na usmażone wcześniej tosty.

Całość polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów