Pita z warzywami i wołowiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5025
Pita z warzywami i wołowiną
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 2 chlebki pita
  • 2 liście sałaty
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • Na marynatę:
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Kapustę, sałatę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zalać ją 2 szklankami wrzącej lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Przygotować marynatę: mięso pokroić na kawałki i przełożyć do kolejnej miski. Zalać je olejem, wsypać do tego wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki i razem ze składnikami marynaty przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Składniki smażyć pod przykryciem do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.

Chlebki pita wysmarować letnią wodą, przełożyć na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z jednej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to wyłożyć zieloną sałatę i czerwoną kapustę z cebulą. Dodać do tego usmażone wcześniej mięso. Całość zawiną w rulony, obwinąć papierowymi serwetkami i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów