Kurczak z panierowaną cebulą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 5 łyżek oleju
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 cebule
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 główka sałaty
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 12 %

Opis przygotowania

Mięso oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do drobiu i usmażyć do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i panierować ją najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażyć składniki w 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mięsa wraz z zieloną sałatą.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego śmietanę, ponownie dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami, po czym zagotować, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

0 komentarzy

Podobne przepisy