Babka ryżowa z groszkiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Babka ryżowa z groszkiem

    Dodane przez: iwona

    JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • Na 1 babkę:
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 3 szklanki kleistego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Opis przygotowania

Zielony groszek osączyć z zalewy i zmiksować na jednolitą masę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać ze zmiksowanym groszkiem. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 6 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować Formę do pieczenia wysmarować masłem. Do wysmarowanej formy włożyć 1 szklankę ugotowanego ryżu i dokładnie docisnąć łyżką do formy. Dwie szklanki pozostałego ryżu zmiksować z wcześniej zmiksowanym zielonym groszkiem, aby powstała jednolita masa. Nałożyć ją na ryż w formie do pieczenia i również dokładnie docisnąć łyżka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić

0 komentarzy

Podobne przepisy