Ciasto z owocami sezonowymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 3523
Ciasto z owocami sezonowymi
fot. ezioman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • półtorej łyżki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 0,75 kg owocu
  • cukier puder do posypania

Opis przygotowania:

3 żółtka, margaryna, 1 szklanka cukru utrzeć, dodać 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Wymieszać dokładnie. Następnie ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część odłożyć a do dwóch części dodać drugą szklankę mąki wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na ciasto poukładać owoce. Białka ubić i połączyć z trzecią częścią ciasta i wyłożyć na owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 35-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Autor: irena

Komentarze (2)

placuszek jest pyszny i za każdym razem wychodzi

Bardzo sie ciesze ze smakowalo,Pozdrawiam.

Podobne przepisy

Więcej przepisów