Pudding ryżowy z bitą śmietaną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki pszenicy z miodem
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 łyżka cukru
  • Na pudding:
  • 5 g rodzynek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Maliny i jeżyny umyć, osączyć z wody, zasypać cukrem i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę Zmiksowane odstawić do lodówki na 15 minut, a po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do polania puddingu.
Przygotować pudding: rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go mlekiem, wsypać sparzone rodzynki oraz sól, wlać ekstrakt waniliowy i gotować na średnim ogniu do czasu wchłonięcia całego mleka przez składniki. Ugotowane składniki zestawić z ognia, wyłożyć na talerz i lekko przestudzić. Nałożyć na to zmiksowane wcześniej owoce. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę i dodać do składników.
Całość posypać pszenicą z miodem.

0 komentarzy

Podobne przepisy