Polenta z pieczarkami i serem w sosie pomidorowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 10 g tartej mozzarelli
  • 4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • Na polentę:
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 l wody
  • 0,5 kg mąki kukurydzianej

Opis przygotowania

Grzyby oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z sosem pomidorowym.
Przygotować polentę: zagotować 1 l wody z solą na dużym ogniu. Do zagotowanych składników wsypywać stopniowo mąkę kukurydzianą i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Kiedy składniki zgęstnieją, zmniejszyć ogień i gotować do czasu wyparowania całej wody ze składników (należy uważać, aby składniki się nie przypaliły). Potem wszystko ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Przestudzone składniki wyciągnąć łopatką i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki, posypać tartą mozzarellą, natką zielonej pietruszki i zalać sosem pomidorowym z czosnkiem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż ser roztopi się całkowicie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

0 komentarzy

Podobne przepisy