Szparagi po mediolańsku

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 10 zielonych szparagów
  • 5 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka kacze
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Szparagi umyć, osączyć z wody, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Dwa szparagi pokroić drobno i zmiksować z 1 łyżką oliwy z oliwek. Następnie pozostałe szparagi przełożyć na rozgrzaną patelnię z pozostałą oliwą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać zmiksowanymi wcześniej szparagami z oliwą. Jajka kacze wbić na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, gałką muszkatołową i smażyć do czasu ścięcia się białek jaj. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na szparagi. Wszystko posypać tartym parmezanem.

0 komentarzy

Podobne przepisy