Kaczka z jajkiem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1545
Kaczka z jajkiem i szpinakiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku
  • 4 udka kacze
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pęczki szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki przypraw do drobiu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Opis przygotowania:

Warzywa oraz udka kacze dokładnie umyć i osączyć z wody. Udka kacze oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do drobiu. Następnie smażyć do miękkości na średnim ogniu na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojony na kawałki szpinak oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Jajka przełożyć do rondla, zalać je 1 l wody, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów