Poke (sałatka)

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów z surowego tuńczyka
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 dymki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka solu z limonki
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów macadamia
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego, czerwonego pieprzu
  • ćwiartka białej kapusty
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania

Warzywa oraz tuńczyka umyć i osączyć z wody. Kapustę białą zszatkować na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Tuńczyka pokroić na kawałki i dodać do składników. Sezam oraz tłuczone orzeszki macadamia przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Usmażone dodać do całości. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, cukrem brązowym, po czym zalać olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Zalane składniki dokładnie wymieszać i na 2 godziny wstawić do lodówki.

0 komentarzy