Mysore Pak

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 szklanki cukru
  • 2 liście bananowca
  • 1 szklanka klarownego masła Ghee
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania

Liście bananowca sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z masłem Ghee. Wodę przelać do rondla, wsypać do tego cukier i gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, tworząc syrop. Wtedy zmniejszyć ogień i dodać do tego wymieszaną mąkę z masłem. Całość dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i gotować do czasu, aż składniki utworzą gęstą masę. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowany oliwą z oliwek papier do pieczenia na tacy. Składniki na tacy wyrównać łopatką i dokładnie przestudzić. Potem pozbawić je papieru do pieczenia i przełożyć na sparzone wcześniej liście bananowca.

0 komentarzy