Makowiec

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 3 głosy)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

5-6 os.
  • Makowiec

    Dodane przez: mariusz

    petipagaga (sxc.hu)

  • Makowiec

    Dodane przez: mateusz

    iwona_kellie (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • sól
  • Masa makowa:
  • 80 dag maku
  • 50 dag cukru
  • 10 dag miodu
  • 5 dag masła
  • 1 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 5 dag drobno posiekanych migdałów
  • 5 dag drobno posiekanych orzechów
  • 1 cukier waniliowy

Opis przygotowania

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na noc (może być też gotowa masa makowa ze sklepu), następnie odcedzić go, zmielić trzykrotnie maszynką i utrzeć w makutrze. Drożdże do masy makowej utrzeć z ciepłym mlekiem, niewielką ilością cukru, dodać do nich miód, masło, orzechy i migdały, żółtka ubite z cukrem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodać całość do maku. Drożdże do ciasta utrzeć bez cukru z mlekiem, a po ich wyrośnięciu dodać do mąki wraz z jajkami, masłem, resztą cukru, solą i cukrem waniliowym. Wyrobić ciasto i odstawić na pewien czas w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wysmarować masą makową, a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Całość zawinąć w rulon, wysmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i piec w gorącym piekarniku około 40 minut. Gotowego makowca można polać lukrem.

1 komentarz

odpowiedz

Bardzo dobry makowiec, przyda się na wigilię. :)

Podobne przepisy