Makowiec

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3570
Makowiec
fot. petipagaga (sxc.hu)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • sól
  • Masa makowa:
  • 80 dag maku
  • 50 dag cukru
  • 10 dag miodu
  • 5 dag masła
  • 1 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 5 dag drobno posiekanych migdałów
  • 5 dag drobno posiekanych orzechów
  • 1 cukier waniliowy

Opis przygotowania:

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na noc (może być też gotowa masa makowa ze sklepu), następnie odcedzić go, zmielić trzykrotnie maszynką i utrzeć w makutrze. Drożdże do masy makowej utrzeć z ciepłym mlekiem, niewielką ilością cukru, dodać do nich miód, masło, orzechy i migdały, żółtka ubite z cukrem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodać całość do maku. Drożdże do ciasta utrzeć bez cukru z mlekiem, a po ich wyrośnięciu dodać do mąki wraz z jajkami, masłem, resztą cukru, solą i cukrem waniliowym. Wyrobić ciasto i odstawić na pewien czas w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wysmarować masą makową, a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Całość zawinąć w rulon, wysmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i piec w gorącym piekarniku około 40 minut. Gotowego makowca można polać lukrem.

1 komentarz

Bardzo dobry makowiec, przyda się na wigilię. :)

Podobne przepisy