Kaczka wędzona ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1508
Kaczka wędzona ze szpinakiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z wędzonej kaczki
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek szpinaku
  • 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego Baron
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Potem dodać do tego szpinak, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i mielonego tymianku. Składniki dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu, potem dodać do tego wędzone piersi z kaczki. Całość zalać sosem sojowym, zmieszanym z winem czerwonym i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów