Sałatka ryżowa z rybą i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1911
Sałatka ryżowa z rybą i warzywami
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 zielonych szparagów
  • 2 łyżki kukurydzy w zalewie
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 szalotka
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do szparagów. Pomidory pokroić na kawałki i dodać do składników wraz z obraną ze skóry oraz pokrojoną w kostkę szalotką. Kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy i dodać do składników. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do całości. Dodać do tego również pokrojonego na drobne kawałki wędzonego łososia, wsypać wędzoną paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów