Sałatka nicejska

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 900
Sałatka nicejska
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego tuńczyka
  • 4 jajka
  • 4 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Marchew włożyć do rondla, po czym zalać ją 3 szklankami wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i dodać do sałaty. Następnie dodać do tego przekrojone na połówki pomidory oraz pokrojonego w plastry wędzonego tuńczyka. Jajka wrzucić do rondla z 1 l wody, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, po czym przekroić na połówki i dodać do pozostałych składników. Wszystko oprószyć szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem i polać musztardą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy