Tort Sachera

bajka

Autor:

Przepisów: 7

Ocena:

(średnia: 4.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

5-6 os.
  • Tort Sachera

    Dodane przez: mateusz

    Gog Llundain (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 130 g czekolady
  • 130 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 110 g sypkiego cukru
  • 130 g mąki krupczatki
  • 6 jajek
  • bułka tarta do posypania formy
  • odrobina soli
  • Nadzienie i polewa:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 150 g dżemu morelowego
  • 90 g cukru pudru

Opis przygotowania

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej o temperaturze 60°C, często mieszając. Masło wraz z cukrem pudrem i solą ubij na pianę, dodaj żółtka i letnią, stopioną polewę czekoladową. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i ostrożnie wymieszaj z kremem czekoladowym i mąką. Ciasto piecz w formie tortowej o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Biszkopt po wystudzeniu przekrój na 3 części. Biszkopty posmaruj rozgrzanym dżemem i złóż. Cukier wymieszaj z 4 łyżkami wody i zagotuj. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztop w wodzie z cukrem i dokłądnie wymieszaj. Polej tort polewą i dokładnie wygładź.

2 komentarze

odpowiedz

jadłam ten torcik i smakuje naprawdę wyśmienicie!

odpowiedz

Właściwie dobry, ale ja preferuję mniej słodkie torty, a ten niestety taki nie jest.

Podobne przepisy