Bułeczki po angielsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2079
Bułeczki po angielsku
fot. Eljay / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże rozetrzeć z letnią wodą i przelać do miski. Zagnieść ciasto, po czym nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić w cieple miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować ręcznie małe bułeczki i obtoczyć je kaszą manną. Następnie przełożyć je na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć po 4 minuty z jednej strony. Po przewróceniu na drugą stronę, smażoną wcześniej stronę wysmarować przecierem pomidorowym. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na upieczone bułki wyłożyć plastry szynki. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu ścięcia się białek. Wtedy wyciągnąć z gotującej się wody i dodać do składników. Wszystko nakryć upieczoną kolejną bułeczką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów