Eklerki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2075
Eklerki
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na krem:
  • 70 g budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • Na polewę:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: masło przełożyć do rondla, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać do tego mąkę oraz sól i energicznie mieszać do czasu utworzenia się szklistej masy. Wtedy ściągnąć z ognia, wbić do tego jajka i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nabrać łyżką i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i ostrym nożem przeciąć na połówki.

Przygotować krem: mleko zgotować w rondlu na dużym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, wsypać do tego gotowy budyń oraz cukier i razem mieszać do czasu, kiedy składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, wysmarować jedną połowę przekrojonego ciasta i nakryć drugą połową ciasta.

Przygotować polewę: masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła wlać ekstrakt waniliowy i dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. Całość rozpuścić na płynną masę, po czym ściągnąć z ognia i polać nią ciasto z kremem. Kiedy czekolada zastygnie, wszystko przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)