Jabłka faszerowane w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1676
Jabłka faszerowane w cieście
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 15 g borówek amerykańskich
  • 4 jabłka Champion
  • 2 łyżki gotowego syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne ostrym nożykiem (nie przecinając jabłek). Do wydrążonych jabłek wsypać borówkę amerykańską, wlać syrop klonowy i posypać cynamonem. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, po czym zawinąć w nie wcześniej faszerowane jabłka. Jajko wbić do rondla, roztrzepać widelcem i wysmarować zawinięte składniki. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania faszerowanymi jabłkami do góry i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy