Pozole

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 20 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g kukurydzy cacahuazintle (ziarna moczone w wodzie wapiennej)
  • 20 g sera feta
  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na drobne kawałki mięso, oprószyć je pieprzem, solą, kuminem, oregano i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i smażyć przez 1 minutę. Potem do smażonych składników wlać przecier pomidorowy, dodać kukurydzę, fasolę osączoną z zalewy i wlać bulion warzywny. Całość doprawić do smaku przyprawami i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojone w słomkę placki tortilli i razem gotować jeszcze przez 1 minutę. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Wszystko posypać pokruszonym serem feta oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy