Kuskus z jagnięciną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2193
Kuskus z jagnięciną
fot. smayda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 10 g orzeszków pinii
  • 2 żabki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziarna angielskiego
  • natka selera
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone mięso jagnięce, orzeszki pinii oraz pozbawioną nasion i pokrojoną drobno paprykę chili. Potem dodać do tego natkę selera, całość oprószyć pieprzem, mielonym zielem angielskim i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać do tego ugotowaną wcześniej kaszę kuskus, koncentrat pomidorowy i wsypać mielony cynamon. Składniki dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów