Sos włoski

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g filetów ze świeżej sardeli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego sherry
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 szklanka siekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka siekanej świeżej bazylii
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kapary osączyć z zalewy, utłuc na drobne kawałki tłuczkiem i przełożyć je do melaksera. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do tłuczonych kaparów. Filety z sardeli pokroić na drobne kawałki i również dodać do pozostałych składników. Wsypać do tego natkę zielonej pietruszki, bazylię, wlać oliwę z oliwek, ocet winny i całość miksować przez 2 minuty. Zmiksowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przelać do miseczki. Gotowy sos podawać do grillowanych mięs, ryb i gotowanych makaronów.

0 komentarzy

Podobne przepisy