Krem dyniowo-wiśniowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1584
Krem dyniowo-wiśniowy
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 10 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 10 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka suszonych wiśni
  • 1 kg miąższu z dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Pokrojoną dynię zasypać cukrem, oprószyć szczyptą soli, zalać wodą do połowy i gotować na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia. Suszone wiśnie sparzyć 1 szklanką wody, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do ugotowanej dyni. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć ją na talerz, posypać tłuczonymi orzechami, płatkami migdałowymi i zalać syropem klonowym. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na puszysta pianę, a ubitą przełożyć do szprycy i udekorować gotowy deser.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów