Patisony z piekarnika

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 20 g tartego sera cheddar
  • 4 patisony żółte
  • 4 plastry surowego boczku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Patisony, rozmaryn oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Patisony przekroić w poprzek w dolnej części i wydrążyć środki. Wydrążone środki pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i połączyć z pokrojonymi środkami patisonów. Dodać do tego tarty ser cheddar. Boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Zrumieniony ściągnąć z ognia i trzymać na patelni, a wytopiony z niego tłuszcz przelać do składników w misce. Składniki w misce doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, po czym nadziać tym wydrążone wcześniej patisony. Nadziane patisony złączyć w całość, potem w górnej ich części wbić usmażony wcześniej boczek oraz gałązki rozmarynu i skropić oliwą z oliwek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do czasu, aż patisony zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy