Placki warzywne

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 zielona cukinia
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cukinię pokroić w ćwiartki i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte składniki przełożyć do miski. Jajko wbić do rondla i roztrzepać trzepaczką z mąką, szczyptą soli i pieprzu. Roztrzepane składniki przelać do pokrojonych warzyw i całość wymieszać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i łopatką nałożyć na to wymieszane wcześniej składniki. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron do miękkości warzyw. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy