Sernik z ciemnym ciastem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 3780
Sernik z ciemnym ciastem
fot. Majtosz / domena publiczna

Składniki:

  • Ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 0,5 kg sera
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • aromat migdałowy
  • bakalie (opcjonalnie)

Opis przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzieli na 2 kule, każdą dać do woreczka foliowego i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.W tym czasie z 3 białek ubić pianę,ser zmielić dać z żółtkami kaszą manna i cukrem do białek i starannie wymieszać. Wyjąć z zamrażarki 1 kulę potrzeć na tarce jarzynowej na spód tortownicy wysmarowanej masłem na to dać ser a na ser potrzeć 2 kulę. Piec około 1 godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Autor: irena

1 komentarz

Bardzo dobre, polecam! :)

Podobne przepisy