Bakłażan zapiekany z dzikim ryżem i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2400
Bakłażan zapiekany z  dzikim ryżem i szpinakiem
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki łuskanych migdałów
  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka dzikiego ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • pęczek świeżego szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dziki ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Bakłażana przekroić na połówki, wydrążyć środki i pokroić je w drobną kostkę. Szpinak oraz natkę zielonej pietruszki pokroić na drobne kawałki. Żurawinę suszoną sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać połowę sparzonej wcześniej żurawiny (drugą połowę pozostawić do posypania potrawy), pokrojone środki bakłażana oraz pokrojony szpinak i natkę zielonej pietruszki. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego odparowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i napełnić nimi wydrążonego bakłażana. Całość polać pozostałą oliwa z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i zapiekać do miękkości bakłażana. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, posypać pozostawioną żurawiną oraz pokrojonymi migdałami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów