Jabłka zapiekane z orzechami i winogronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1741
Jabłka zapiekane z orzechami i winogronem
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 jabłka Jonagored
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 kiść czerwonego winogrona
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka oraz winogron umyć i osączyć z wody. Z jabłek wydrążyć nożykiem gniazda nasienne. Winogrona pokroić na kawałki, usunąć nasiona i przełożyć do miski. Do pokrojonych winogron wlać syrop klonowy, wsypać orzechy włoskie i wszystko oprószyć cynamonem. Składniki dokładnie wymieszać, po czym napełnić tym wydrążone jabłka. Całość przełożyć do żaroodpornych naczyń, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 20 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów